Kopen op Star Sale is een stuk zekerheid

maandag 31 juli 2006

WYCKEL ? Star Sale kent een aantal fokkers die vrijwel jaarlijks een veulen op de veiling hebben. Je kunt ze ?hofleverancier? noemen. Kenmerkend voor die fokkers is dat hun veulens terug gaan naar oude en fokzekere bloedlijnen en dat ze jaar in, jaar uit kwaliteitsveulen leveren. Oebele Anema uit Wyckel is zo?n fokker. Bij provinciale en nationale keuringen vindt je zijn veulens veelal in de kopgroep. Aansprekende veulens, luxe, kwaliteit en sterke bewegingen.

Anema onderkent het belang van een topveiling van veulens in het Noorden. ,,Op Star Sale verkopen, dan weet je als fokker veelal waar je veulen naar toe gaat. Meestal blijven ze in Nederland en dus zijn ze te volgen. Op het erf verkopen, aan de handel, dan is maar afwachten waar je fokproduct blijft. Veelal wordt dat het buitenland. Star Sale dat is voor een groep fokkers een belangrijke afzetmarkt maar ook een veiling voor naamsbekendheid.??

Nog belangrijker noemt Anema de rol die Star Sale vervult voor kopers. ,,De veiling houdt een stuk zekerheid in. Een groep deskundigen hebben de veulens meerdere malen bekeken en na rijp beraad geselecteerd. Zij gaan niet over een nacht ijs en bovendien kent de selectiecommissie die oude bloedlijnen, veel afstammelingen en zoeken zij kwaliteit en beweging. Op Star Sale kopen betekent dan ook vertrouwd kopen en het geeft aankomende fokkers de kans een eigen foklijn op te zetten en of om de kwaliteit in eigen stal te verbeteren.??

Anema weet waarover hij praat. Als veehouder op zoek naar een tweede tak. Het werden schapen. ,,Ik maakte de balans op, de weilanden kaal en de beurs plat??, klinkt het lachend. De schapen werden ingeruild voor fokmerries. Een stage jaar volgde. ,, Je bent dan wel paardenhouder maar nog geen paardenfokker. Voor mij was het die eerste jaren, ogen open en vooral luisteren naar kenners, naar een vakman als Wiepke van de Lageweg??, benadruk Anema.

Uit zijn sportloopbaan, Anema behoorde tot de elitegroep van topkaatsers in Friesland, weet hij maar al te goed dat kwaliteit altijd boven komt drijven. ,,Bij het kaatsen zag ik altijd naar de betere spelers, hoe ze dit of dat deden. Dat probeerde ik mij op de training eigen te maken. In de fokkerij is het niet anders. De ogen open en desnoods naar het hoe en waarom vragen en dan uitzoeken of het ook bij jouw fokkerij past. Weet je, een fokkerij opbouwen betekent soms twee veulens verkopen om dat betere veulen te kunnen kopen. Star Sale is dan een geschikte mogelijkheid om dat betere veulen aan te schaffen. Op die veiling wordt kwaliteit geboden.??

De veiling een spel? Anema schudt het hoofd. ,,In Friesland zeker niet. Ik heb nog nooit een veulen ingehouden. Maar het hoort bij het spel dat vindt een fokker het bod te laag, hij zelf op zijn veulen kan bieden. ?? Anema rekent ook dit jaar op een goede en kwaliteitsrijke veiling. Hij wijst daarbij op de kwaliteit bij de veulens op de verschillende centrale keuringen. ,,Het was genieten. Heel sterke kopgroepen. Een aantal van die toppers komt in Drachten. Kwaliteit dus en dat betekent tegelijkertijd genieten.??