Starsale veulenveiling: vertrouwd kopen

dinsdag 15 augustus 2006

DRACHTEN ? Het aantal veulenveilingen in Nederland groeit. Slechts een klein aantal daarvan draagt het predikaat elite-veiling. Dit predikaat geeft potenti?le kopers de zekerheid dat de veulens op zo?n veiling zijn geselecteerd door een deskundige commissie. StarSale, de veulenveiling in de drie Noordelijke provincies mag zich een elite-veiling noemen. Op 1 september komen op de zesde editie van StarSale in het Fries Congrescentrum te Drachten 53 ??elite-veulens?? onder de hamer. Voor fokker en liefhebber een uitgelezen moment een kwaliteitsveulen aan te schaffen.

Wat StarSale ook onderscheidt van veel veilingen is dat er geen toeters en bellen gebruikt worden om de prijzen tot recordbedragen op te stuwen. De gemiddelde prijzen van de afgelopen jaren bewijzen dat StarSale voor vrijwel iedere beurs een veulen heeft. Vorig jaar ging het duurste hengstveulen, een nazaat van Air Jordan Z, weg voor ?13.500, de goedkoopste verhuisde voor ?2000 van stal. Bij de merrieveulens was een nazaat van Flemming met ?13.000 de topper, de goedkoopste ging weg voor ? 3000. Eerlijke prijzen dus.

De 28 hengst- en 25 merrieveulens komen voor het merendeel uit bekende Noordelijke stallen, dus uit sport- en prestatiestammen zoals de Loma, Sina, Karla, Freiminka, Molga of Dermi lijn. Oude en fokzekere bloedlijnen. ,,Kopen op StarSale is vertrouwd kopen. Het geeft een stuk zekerheid omdat de selectiecommissie niet over een nacht ijs gaat. StarSale biedt tevens de mogelijk een eigen bloedlijn op te bouwen. Een fokkerij opbouwen betekent soms twee veulens verkopen om dat betere veulen te kunnen kopen??, weet fokker Oebele Anema uit Wijckel. Zijn gelijk wordt bevestigd door de prestaties van de paarden van de eerste veiling, een groot aantal keur- en stermerries en aansprekende resultaten in de wedstrijdbaan.

De commissie heeft ook dit jaar uit een groot aanbod van tophengsten zoals Indoctro, Chin Chin, Landlord, Tygo, Sando Hit, Samba Hit II, Flemmingh, Tenerife maar ook Lord Z, Vainqeur en Florencio geselecteerd. Tophengsten in combinatie met al even aansprekende keur en prestatiemerries. StarSale kan dan ook met recht spreken over een topveiling. De presentatie van de veulens op 1 september a.s. is om 17.00 uur. De 53 veulens komen om 19.30 uur onder de hamer.